Nahrávání

 

Jak říct, že potřebuji pomoc, aniž bych se cítil neschopný?

20. 10. 20240

Protože čteš tento článek, pravděpodobně to dobře znáš – bojíš se požádat druhé o pomoc, protože máš strach, že tě budou považovat za slabého nebo dokonce neschopného. Bojíš se také odmítnutí. I když jsi pro ně v minulosti mnoho udělal a pomohl jim, máš pocit, že to pořád nebylo dost.

Potřebuji pomoc – strach o vlastní užitečnost

Dnešní společnost na nás neustále tlačí důrazem na nezávislost a výkonnost. Kdo je lepší zaměstnanec? Ten, kdo je samostatný, umí si poradit sám a odevzdává kvalitní výsledky, nebo ten, kdo neustále klade dotazy a vyžaduje pozornost? Pokud odpovíš, že ten první, možná si neuvědomuješ, že takový člověk často bývá vyčerpaný, skleslý a osamocený. I když se nachází v obtížné situaci, odmítá pomoc, protože má strach, že by její přijetí znamenalo jeho vlastní selhání.

Poznáváš se v tom? Dobře, čti dál.

Co nefunguje?

Asi už víš, že ignorování problému k ničemu nevede. Tváříš se, že všechno zvládneš nejlépe a pozitivní ohlas za výsledky necháš jiným. A jsi pod čím dál větším stresem z toho, co na tebe kdo naložil. Tiše trpíš, ignoruješ své pocity a se zatnutými zuby dál děláš čím dál náročnější práci. Kam to vede? K vyhoření. K výbuchu emocí, pocitů, zbytečným odchodům.

Možná jsi někdy zkusil naznačit, že už opravdu nezvládáš, že je toho na tebe moc, že potřebuješ pomoc. Zaobalená slova lehce prošla kolem lidí ze tvého okolí a nestalo se vůbec nic. Nikdo neposlouchal. Někdo to dokonce obrátil v žert.

Čím více ukazuješ, že všechno zvládneš, tím více tě druzí využívají. Nejde vždy o zlý úmysl. Prostě jsi vždy byl ten, kdo vše vyřešil. Proto ostatní předpokládají, že ti úkoly nevadí, že je zvládneš levou zadní, a rádi ti je svěří.

Uvědom si své limity

Cítíš se ztracený? Snad dokonce zbytečný, ale zároveň i přetížený? Udělej si seznam všech úkolů (ano, i vyskládání pračky se počítá) a u každého si poznamenej, jak moc tě vyčerpává a kolik ti bere času. U těch, které tě ničí, si představ, jak by to vypadalo, kdyby ti někdo pomohl nebo je dokonce udělal za tebe.

Vyber si správnou osobu – pokud víš, že určitý úkol nechceš dělat, představ si, kdo by ho mohl zvládnout lépe a s větší chutí, než ty. Mysli na to, kdo má na danou problematiku čas a dovednosti. A pamatuj, že na to nebude sám, bude to společná práce.

Buď konkrétní – připrav si větu, kterou požádáš o pomoc, včetně termínu, kdy potřebuješ mít hotovo. Například: „Marto, vím, že jsi skvělá v prezentacích. Mám všechna data, ale potřebuji pomoc s dokončením do pátku. Pomůžeš mi?“

Vyjadřuj se asertivně – Žádat o pomoc neznamená omlouvat se, nebo se obhajovat. Už víš, že pomoc potřebuješ a že to má smysl. A pamatuj, tihle lidé jsou ochotní pomoci, jinak by sis je nevybral.

Pozoruj výsledky

Zastav se a zeptej se sám sebe: „Jak jsem se cítil předtím, když jsem si o pomoc neřekl? Byl jsem nervózní, vystresovaný, frustrovaný?“ Všímej si nových pocitů – úlevy, zmenšení stresu, pocitu podpory od druhých. Uvědom si, jaká byla reakce druhé osoby. Byla pozitivní, neutrální? Představovalo to pro ni problém, nebo byla ochotná ti pomoci? Pozoruj, že po každé tvé žádosti, dokonce i po té, co bude nevyslyšena, roste tvé sebevědomí a pocit, že na problémy nemusíš být sám.

Potřebuji pomoc

Žádat o pomoc není známkou slabosti, ale naopak ukazuje na efektivního řízení svých zdrojů a energie. Každý by ideálně měl dělat přesně to, v čem je skutečně dobrý. Uvědom si, že lidé kolem tebe jsou často ochotni pomoci, jen potřebují vědět, že pomoc potřebuješ.

Vyjádření tvých vlastní potřeb je naprosto klíčové pro udržení zdravé rovnováhy nejen mezi prací a osobním životem. Uvědom si, které činnosti tě vyčerpávají a které nabíjejí. Předejdeš tak svému vyhoření. Neboj se, že budeš pracovat méně, budeš ale dělat to, co skutečně vede ke skvělým výsledkům.

Tréninková desetiminutovka na závěr

Udělej to teď hned. Je to jednoduché a zabere to opravdu jen deset minut.

  1. Sedni si na alespoň trochu klidné místo (jo, beru i záchod) a vezmi si papír a tužku.
  2. Sepiš si 3 úkoly, které tě momentálně doma nejvíce stresují a vyčerpávají.
  3. U každého úkolu napiš, kdo z rodiny by ti mohl pomoci. Buď co nejkonkrétnější – například Honza, který je expert na kapustové karbanátky, nebo Jana, která umí bezvadně umýt vanu.
  4. Napiš větu, jak přesně požádáš o pomoc. Třeba „Honzo, teď mám plnou pračku prádla, pak musím nakoupit, mohl bys dneska udělat k večeři ty tvoje karboše? Hodně by mi to pomohlo.“
  5. Jdi za nimi a požádej je.

Reakce rodiny nebo blízkých lidí se nemusíš bát, ať už zareagují jakkoli. Cvičení ti pomůže překonat vnitřní bloky a rozvíjet dovednost požádat o pomoc.

10 minut ke změně

Každou neděli zdarma do e-mailu jedna malá inspirace k velké životní změně.
A od pondělí se do toho můžeš pustit.

  Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Komentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *