Nahrávání

 

Kariérní poradce

Blíží se další rok a a nová předsevzetí. Třeba jako najít si novou práci. Víš, že kouč může fungovat i jako kariérní poradce? Ne, že by Ti řekl, na jakou práci se hodíš, ale docela dobře Ti pomůže s tím, abys našel svou vlastní cestu a inspiraci pro nové zaměstnání.

Kariérní poradenství a kariérní koučování

Kariérní poradenství a koučování jsou dvě různé, ale vzájemně doplňující se služby, které pomáhají lidem v jejich profesním rozvoji. Poradenství je zaměřeno na poskytování konkrétních informací klientům při hledání zaměstnání nebo změně profese. Oproti tomu kariérní koučování pomáhá klientům dosáhnout kariérních snů a cílů. Kariérní kouč provází klienty na cestě stanovit si jasné a realistické cíle, rozvíjet své dovednosti a znalosti, vytvořit si akční plán a překonávat překážky, které brání v dosažení kariérních cílů. Práce kouče je tak výrazně komplexnější, protože bere ohled hlavně na to, co klient skutečně chce. Nenabízí možnosti, ale pomáhá při jejich hledání.

Komu kariérní koučování pomáhá?

Byl jsi někdy u kariérního poradce? Já ano a přiznám se, že ani několikerá návštěva mi nepomohla. Stále jsem byl zmatený a nevědoucí v tom, co chci do budoucna dělat. Přitom to nebyla chyba kariérního poradce! Jen se mé zadání nesetkalo s odpovídajícími možnostmi. Nevěděl jsem co chci a tak mi kariérní poradce nedokázal dodat patřičné informace o vhodném oboru. Kouč by mne oproti tomu vedl mou cestou. Nekladl by otázky, které jdou přímo k pracovní pozici, ale nechal by mne uvědomit si, co je pro mne v životě důležité a naplňující. Kouzlo koučování tkví právě v tom, že nerozškatulkuje lidi na studenty, absolventy, lidi z praxí a nesnaží se jim napasovat kariéru na existující zkušenosti a znalosti, ale vede je k samostatnému uvažovaní nad svou budoucností. A tak je kariérní koučování vhodné pro všechny. Nezáleží na tom, zda hledáš velkou životní změnu, nebo jsi studentem na prahu života a ujišťuješ se o správnosti své předchozí volby.

Chceš poznat sílu kariérního koučování? Zkus to na půl hodinky zdarma!

Přidej odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označená *