Nahrávání

 

Prokrastinace: Jak koučink pomáhá?

27. 6. 20240

Prokrastinace. Dnes je 27. června. Teď, když píšu tenhle článek, je venkovní teplota 23°C, tlak vzduchu 1011.8 hPa, polojasno, vane mírný 2.7 m/s ve směru na sever. Kočka spí na gauči, pes dostala pamlsek a něžnýma očima škemrá o další. Ještě nemám napsaný článek. Ale už jsem navštívil slepice, vyklidil a naskládal myčku, pročetl noviny, odpověděl na LinkedIn Martinu Husákovi na komentář, vyřešil 4 různé e-maily, několik telefonátů a naprosto zbytečně vylezl na strom. Protože jsem chtěl. Ale prokrastinuju.

Co je to prokrastinace?

Prokrastinace je výrazná a chronická tendence odkládat plnění nějakého většího důležitého úkolu. Zpravidla pak tím, že děláme ne-úkoly. Prostě cokoliv, co se může v daný moment jevit jako důležité, ačkoliv je to objektivně krajně nedůležité. Všechny tyto činnosti pak mají vždycky společné to, že jsou kontraproduktivní, zdržující a zbytečné. Ale neboj, prokrastinace není nic nového pod sluncem, zmínky o existenci slova prokrastinace spadají až do 16. století. A její problematiku popsal už ve starověku řecký básník Hesiodus.

Proč lidé prokrastinují?

Protože je to pohodlné. Protože je jednoduché využít svůj mozek a pracovní čas pro úkoly, které jsou nám známé, jsou opakující se, než abychom se rovnou vrhli na řešení úkolu, který představuje novou výzvu, kterou neumíme uchopit. Nebo je daná výzva natolik velká, že nás doslova paralyzuje strachy (např. strach z neúspěchu, nedostatek sebevědomí, nedostatečné plánování). Už když popisuji, proč prokrastinujeme, rýsuje se jasněji role kouče, že?

Role kouče

A jak tedy v prokrastinaci pomůže kouč? Kouč je průvodce, pomocník, který pomůže klientovi identifikovat a překonat příčinu prokrastinace. Jednoduše stanovíme menší, pevné, realistické cíle, vytvoříme spolu patřičné plány a akční kroky, které pomůžou překonat prokrastinaci k danému úkolu. A víš, co je na tom všem nejlepší? Všechno to budou opakovatelné a reprodukovatelné kroky, nástroje a strategie, které můžeš využít kdykoliv, kdy si uvědomíš, že prokrastinuješ.

Nu a je to na světě. Z prokrastinujícího kouče vyloupl se článek. Ty nejlepší věci jsou ty nejjednodušší. A tak pokud máš problém s tím, že často a rád prokrastinuješ, ozvi se a vymyslíme spolu, co se s tím dá udělat.

10 minut ke změně

Každou neděli zdarma do e-mailu jedna malá inspirace k velké životní změně.
A od pondělí se do toho můžeš pustit.

  Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Komentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *