Nahrávání

 

Strach a jak na něj?

18. 7. 20240

Strach. Velká, základní emoce, která umožnila lidstvu přežít doslova stovky tisíc let. Známe to všichni, srdce se rozbuší jako o závod, svaly se napnou, adrenalin vstoupí do žil.

Strach jako úsměvná historka na úvod

Stalo se jedné azorské noci, kdesi v polovině Atlantiku, na ostrově Terceira. Vzbudil jsem se vprostřed noci a slyšel zvuky z jiného světa. Absolutně jsem nevěděl, co se děje. Chodil z místnosti do místnosti, cvakal vypínači světel, odvážil se i na terasu. Krom hlasu smějícího se poťouchlého ďáblíka jsem ale nic neviděl. Zvuk zněl hned tu a hned onde. Čerstvě probuzený nedokázal jsem objektivně reagovat a na řadu přišel jen neurčitý strach. Nakonec jsem zalezl do postele a s polštářem přes hlavu se klepal, že jsem se zbláznil. Ráno naplnilo zuřivé hledání, jaké jsou možné noční zvuky na Azorských ostrovech. A našel jsem. Za všechno mohl vysoce ohrožený druh slušně velkého vodního ptáka – Buřňák šedý (Calonectris diomedea), portugalsky Cagarro. Ze strachu se stal zájem a pochopení a další večer jsem se na podivné zvuky dokonce těšil. Konečně, posuďte sami!

Strach jako reakce na fyzické nebezčí

Úkolem strachu je připravit nás na reakci na hrozící nebezpečí. Utéct, nebo bojovat. Když do pravěké obývané jeskyně vnikl predátor, strach její obyvatele chránil. Díky němu dokázali reagovat na nebezpečí výkony, které by za bezpečných situací nebyly možné. Strach pomohl doslova nakopnout nervový systém, který následně vybičoval tělo k činům. Ale jak je to se strachem dnes? Nejsme v jeskyni a fyzické nebezpečí nám prakticky nehrozí. Čelíme strachu neurčitému, bezejmennému.

Strach jako reakce na neznámé

Možná se bojíš, co bude zítra v práci. Možná máš strach, co řekne na Tvé rozhodnutí rodina. A dost možná čelíš neurčitému strachu. Sice není nic, co Tě ohrožuje fyzicky, nebo dokonce nedokážeš pojmenovat, čeho se bojíš, ale Tvé tělo reaguje úplně stejně. Máš zpocené dlaně, srdce buší, svaly jsou zatnuté a připravené, adrenalin koluje v žilách. Strach je únavný. Protože tělo vyčerpává. A vyčerpává i mysl.

A co tedy se strachem? Pojďme ho spolu využít, zjistíš, že díky němu podáš skvělý výkon a dosáhneš tak svého cíle. 

DDD (Dost Důležitý Disclaimer): V určitých případech je nutné se strachy bojovat i odbornou pomocí. A není to nic špatného! Pokud není pocit strachu rozvinut příliš silně, může být skvělým motivátorem a zvyšovat výkon. Příliš velký strach ale naopak zhoršuje schopnost myšlení, může vést k úzkostným poruchám. Kouč není terapeut ba ani psychiatr. Ale pokud nevíš, kudy kam, můžeme spolu pro bono prozkoumat možnosti odborné pomoci.

10 minut ke změně

Každou neděli zdarma jedna malá inspirace k velké životní změně.

  Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Přidej odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označená *