Nahrávání

 

Co mám dělat když mě někdo neposlouchá

6. 10. 20240

Jistě to znáš. Už poněkolikáté jsi řekl to samé a stejně si druhá strana vede svou. Jak to, že nechápe tvoje argumenty? Je snad hloupá, nebo tě prostě jen neposlouchá? Co mám dělat, když mě někdo neposlouchá?

Hlasitost nic neřeší

Asi jsi to taky zkusil – křičet, být hlasitý. Moderní lektoři často nesprávně používají pojem „asertivita“. Ale k čemu to vedlo? Jen k ještě větší neochotě druhé strany naslouchat, a možná se dialog dokonce změnil v hádku. A co třeba včera večer? Opravdu dcera ignorovala tvé argumenty o tom, že je potřeba něco udělat s tím neuvěřitelným nepořádkem v pokoji?

Komunikace je vždycky obousměrná

Před asi 25 lety jsem byl aktivním radioamatérem na pásmu 27 MHz, tzv. občanských radiostanic – Citizen Band. Radioprovoz na takové frekvenci není duplexní (obousměrný), ale simplexní (jednosměrný) – to znamená, že na rozdíl od klasického telefonu může mluvit vždy jen jeden účastník, zatímco druhý poslouchá. Radiostanice totiž neumožňuje současné vysílání a poslech. Pokud by oba účastníci přesto mluvili současně, signály by se překryly a došlo by ke kolizi, což zničí srozumitelnost dokonce i pro ostatní posluchače.

Už tehdy jsem se naučil, že je důležité nejprve druhého vyslechnout, než začnu reagovat. V myšlenkách si tedy skládám odpověď na to, co zaznělo, a teprve když přijde můj čas, na to reaguji. Komunikace je vždy obousměrná, a proto je nesmírně důležité naslouchat tomu, co druhý říká. Začni u sebe.

Zkus to. Poslouchej.

Jak na efektivní komunikaci a naslouchání? Lidský mozek, přestože je geniálním výtvorem, potřebuje několik sekund až minut na pochopení sdělení. Jednoduché věty zpracuje rychleji a může reagovat téměř okamžitě. U složitějších sdělení mozek potřebuje více času na vytvoření odpovědi. Rychlost zpracování ovlivňuje i prostředí a emoční stav obou komunikujících. Co máš dělat, když tě někdo neposlouchá? V první řadě začni poslouchat ty sám.

Jdi za dcerou a otevři znovu včerejší téma. Jakkoliv to bude náročné, poslouchej, co k tomu ona řekne. Dej jí její komunikační prostor. Dost možná má aktuálně jiné priority, než pěstěnou Amátu v talíři od guláše. Až budeš mít pocit, že řekla dost, kousni se do rtu a poslouchej dál. Neboj, sama tě nakonec vyzve k reakci. A ta bude promyšlená, jasná a srozumitelná.

Tak co? Jak se v tom cítíš teď? V čem je rozdíl?

Tréninková desetiminutovka na závěr

Představ si, že jsi radioamatér. Radiostanice, kterou držíš, umí buď jen přijímat, nebo vysílat. Navíc jí trvá dvě sekundy, než přepne z jedné funkce do druhé. Jdi za někým, s kým se ti obtížně komunikuje, a použij tento způsob komunikace.

Cvak – raz, dva
„Ahoj, potřebuji s Tebou mluvit.“
Cvak – raz, dva
„No povídej …“
Cvak – raz, dva
„Chci ti říct … “
Cvak – raz, dva

A jestli si chceš promluvit o tom, jaká bude ta tvá cesta za sny, můžeme to spolu zdarma probrat!

10 minut ke změně

Každou neděli zdarma do e-mailu jedna malá inspirace k velké životní změně.
A od pondělí se do toho můžeš pustit.

  Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Komentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *