Nahrávání

 

Očistec sociálního pracovníka

21. 9. 20230

Očistec sociálního pracovníka

Možná bych spíše měl psát očista nebo snad psychohygiena sociálního pracovníka. Očistec mi ale přišel vtipnější. Narazil jsem na tuto problematiku v rámci neziskové organizace MAS Slavkovské bojiště z.s., kde pracují s různými sociálními případy. Ať už jde o důchodce, studenty, žáky, nebo obtížně zaměstnatelné lidi. Využívají služby sociálních pracovníků, sociálních pedagogů, komunitních pracovníků a vůbec lidí, kteří dávají svou nezdolnou energii všanc pro práci. Nedávno jsem koučoval i dalšího sociálního pracovníka ve školství a minimálně mne udivilo, že se o jejich potřeby psychohygieny nikdo nestará, nebo se stará minimálně.

V rámci vlastního malého průzkumu, který ale proběhl na nezanedbatelném vzorku, jsem zjistil, že většina sociálních pracovníků se o sebe snaží pečovat hlavně svépomocí, v menším množství využívají pomoci od svých kolegů, nadřízených, ale jen minimum z nich má k dispozici supervizora, mentora. Přitom právě na supervizi bych přednostně poukazoval jako na hlavní zdroj očisty, pomoci.

A jak pomůže kouč?

Doslova miluji práci se sociálními pracovníky. Jsou to lidé inspirující, s náročnou pomáhající profesí, kteří ačkoliv dost často řeší problémy s klienty v tíživé sociální situaci, neztrácejí nadhled a pozitivní myšlení. Tedy právě, že ztrácejí. Nechci v žádném případě paušalizovat, ale většinou jsou sezení krátká, příjemná a ve velice krátkém čase přinášejí řešení. Řešení, které klient neviděl, protože takříkajíc si „seděl na očích“. A rázem je z klienta, který vypadá, že prochází čtvrtou fází syndromu vyhoření, člověk motivovaný k další práci, kterou ale bude dělat podstatně zodpovědněji ve vztahu k sobě sama. Rád objevuji cesty, které jsou skryté, nepoznané a přestože leží přímo před námi, z různých důvodů je nevidíme. A nejde jen o práci. Jde hlavně o to, jak se sám k sobě chovat lépe tak, abych v prvé řadě byl zdravý já. Protože jedině tehdy mohu svou prací pomoci někomu jinému.

Jste sociální pracovník? A máte svého mentora? Supervizora? Kouče? Že ne?

A na co ještě čekáte?

10 minut ke změně

Každou neděli zdarma do e-mailu jedna malá inspirace k velké životní změně.
A od pondělí se do toho můžeš pustit.

  Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Komentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *