Nahrávání

 

Deníček vděčnosti

Co je to deníček vděčnosti

Deníček vděčnosti je koncept, který se začal hojněji používat na začátku tohoto tisíciletí. Podstatou je myšlenka „přepnout“ negativní myšlení směrem k pozitivnímu tím, že každý den si zapíšete do k tomu určenému deníčku tři pozitivní věci, které se vám v ten den staly. Buď ihned, nebo třeba jen jednou denně, ale pravidelně v určitý čas. A není to šarlatánství, výzkumy skutečně prokázaly, že zaznamenávání hezkých událostí v deníčku vděčnosti, vedou ke zlepšení psychického a dokonce i fyzického zdraví. Pouhé tři týdny pravidelného zaznamenávání pozitivních myšlenek a emocí vedou ke zvýšenému pocitu vděčnosti, zkvalitnění pozitivního prožitku, nadšení a odhodlání. A že si takový deníček může vést opravdu každý je vidět třeba zde.

Jak deníček vděčnosti souvisí s koučováním

Ve své praxi se pravidelně setkávám s deprimací, nedostatkem motivace, nespokojeností se životem. Jedním ze základních kamenů, které my koučouvé používáme, je takzvané přerámování. Přerámování využíváme zpravidla po negativním vyjádření klienta. Pomocí vhodných otázek (a za důsledného sledování cíle klienta), přetváříme myšlenky na to nedobré v myšlenky na to hezké. Na aktivní, pozitivní, přístup k danému problému. Už vidíte tu podobnost? I když kouč nedává úkoly, protože ty si většinou klient stanoví prostřednictvím cílů sám, občas využívám deníček pro velmi negativní klienty.

Chci taky deníček vděčnosti!

A kdo ne? A navíc, je to zadarmo! Jednoduše použijte klidně i starý notýsek, vytrhejte listy se starým obsahem a patřičně jej nadepište – Deníček vděčnosti. A pak každý večer, až budete mít vyčištěné zuby a veškeré usínací rituály za sebou, si s ním zalezte pod peřinu a zapište si tři věci, které se vám ten den staly a byly dobré. Rád si ke každému zápisu ještě formou poznámky zodpovídám na další otázky: „Proč jsem za událost vděčný?“ a „Co to pro mne a mé okolí znamená, že se tato věc povedla?“

Tak co, kdo si vede deníček vděčnosti? Pochlubte se! A taky můžete využít nabídky 30 minut koučování zcela zdarma!

 

Přidej odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označená *