Nahrávání

 

Očistec komunitního pracovníka

29. 2. 20240

Mám dojem, že co nevidět rozjedu seriál očistců. Tentokrát je na řadě komunitní pracovník. Vlastně to vůbec není špatné téma do doby půstu. Kdo se stará o duševní zdraví komunitních pracovníků?

Kdo je to komunitní pracovník?

Minulý týden jsem dokončil akreditovaný kurz základů komunitní práce, který tvoří další střípek do mozaiky toho, co o životě, možnostech, rozvoji a vůbec lidského potenciálu chci vědět. Lektoři i náplň kurzu byla jednoduše skvělá. Trochu mne překvapilo, jak moc je komunitní práce podobná týmovému koučinku a jak podobné nástroje se využívají. Protože se jednalo o základy (dokonce ještě v minimalističtější formě jsem si podobným školením prošel již v roce 2022, tehdy ještě kurzem přímo od MPSV), mnoho z řečeného klouzalo po povrchu a mne bavilo vidět podtext všeho, co za tím je. Komunitní pracovník, stejně jako kouč, nepřebírá zodpovědnost za klienty, neposkytuje péči, ale uschopňuje člověka. Pracuje s lidmi v jejich prostředí, v terénu. Rozšiřuje jejich sféry vlivu, věří v jejich schopnosti a provází klienty na cestě k cíli. A dělá to částečně i pomocí nástrojů týmového koučinku. Díky tomu všemu je dosažení cíle opravdovější, smysluplnější a udržitelnější.

Komunitní pracovník není sociálním pracovníkem!

A kdo je to kouč?

Kouč je průvodce. Hledá spolu s klientem možné cesty k řešení. Cesty, které vedou klienta k vytouženému cíli. Není mentor, není trenér, není rádce. Kouč na klienta nekřičí, ani mu nevytyčuje cestu. Nesoudí řešení, která klient najde, neodsuzuje to, kým klient je. Kouč provází klienta k nalezení vlastní cesty. K nalezení vlastních hodnot, odpovědí a možností na dané téma. Každý z nás se jistě někdy dostal do situace, kdy nevěděl kudy kam. Nebo věřil v existenci lepšího řešení. A hledal odpovědi u své rodiny, svých přátel, lidí, kterých si váží a kterým důvěřuje. Jejich rady ale buď nedávaly smysl, nefungovaly, nebo s řešením nebyl spokojen. A proč? Protože to byly cesty a řešení, které nebyly jeho.

Kdo se tedy stará o duševní zdraví komunitních pracovníků?

V jednom z předchozích článků jsem se pozastavoval nad absencí očisty sociálních pracovníků. Jejich práce je nesmírně náročná a tak se tu a tam stane, že zabloudí do uliček zahořklosti a zmaru. Stejné je to i u komunitních pracovníků. Ale i koučů. Je nesmírně důležité umět v pomáhající profesi najít duševní rovnováhu, očistu, pocit jistoty při hledání cílů. A stejně jako každý kouč ví, že je dobré mít svého vlastního kouče, mentora, terapeuta a supervizora, měl by i komunitní pracovník mít komfort vlastního duševního zdraví a zpětné vazby.

Jste komunitní pracovník? A máte svého mentora? Supervizora? Kouče? Že ne?

A na co ještě čekáte?

10 minut ke změně

Každou neděli zdarma do e-mailu jedna malá inspirace k velké životní změně.
A od pondělí se do toho můžeš pustit.

  Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Komentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *