Nahrávání

 

Když je odpověď nevím

Jásám, když je odpověď nevím. Opravdu! Zní to divně? Představ si situaci, kdy spolu mluvíme. Najdeme opravdu zajímavé téma; hluboké, vyžadující pozornost a soustředění. A já se zeptám opravdu dobrou otázkou. A dozvím se, že nevíš …

Když já ale opravdu nevím!

A to se dozvím hned poté, protože mlčím a nechávám klientovi prostor k zamyšlení. A přesně tady bych to mohl nechat být a vydat se jinou cestou. Protože kde klient neví, těžko mohu něco vydolovat jakoukoliv otázkou. Jenže ono to tak není. Spíše jsme narazili na téma, které je příliš silné na to, aby šel člověk s kůží na trh. Dost často je to i téma, které klient sám v sobě mnohokrát probíral a protože bolelo, nebo znamenalo přílišnou snahu pro jeho řešení, odložil jej do škatulky nevím. A právě tady přichází kouč. Je na něm, aby se nenechal ukolébat klientovým pasivním odmítnutím a zvídavě tančil kolem tématu.

Co na to náš mozek?

Lidský mozek má tendenci chránit jednotlivce před potenciálním nebezpečím a především nepříjemnými situacemi. Když se člověk setká s něčím, co je pro něj nové, složité nebo potenciálně bolestivé, mozek zareaguje tak, že oznámí nedostatek informací nebo neschopnost řešení dané situace. Jedná se o obranný mechanismus, který má chránit člověka v rizikových situacích. Pokud mozek vyhodnotí situaci jako potenciálně nebezpečnou, jednoduše oznámením nejistoty nebo ignorováním informací udržuje mysl v bezpečí před neznámým a nepředvídatelným. Tato reakce je přirozená a bývá způsobena strachem z neznáma, nedostatkem sebejistoty nebo obavou z možného selhání.

Jak pomůže kouč?

Velice jednoduše. Nenechám klienta utéci do bezpečí obranného mechanismu nevím, ale opatrně slupku po slupce ze všech úhlů pohledu téma udržíme. Není jednoduché pohlédnout do vlastního nitra do míst, kam se bojíme jít, ale o to zajímavější příležitosti můžeme nalézt. Jednoznačnou podmínkou takového vhledu je naprostá důvěra. A to jak klienta vůči kouči, tak kouče vůči klientovi. Klienta vůči kouči, že jej neodsoudí, nebude pohrdat jeho bolestí a řešením, ale poskytne mu stabilní oporu a bude ten, kdo stojí vždycky za ním. Kouče vůči klientovi, že bude absolutně věřit ve schopnosti klienta projít jeho správnou cestou a v jeho schopnosti dobrat se řešení.

Tak co, kdy naposledy byla odpověď nevím? Pokud se chceš dozvědět víc, zarezervuj si setkání zdarma.

Přidej odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označená *