Nahrávání

 

3 věty, které zaručeně zastaví každý konflikt

13. 6. 20240

Konflikt a jak ho koučovacím způsobem řešit? Ne, nebojte se, nestává se ze mne generátor inspirativních citátů a ezoterických mouder. Ani se nejedná o tak moc velký clickbait. Ale čím víc člověk koučováním žije a koučovací přístup používá i v běžném životě a komunikaci, objeví pár zaručených vět, které umí zázraky.

Věta první: „Nerozumím Tvé myšlence, můžeš mi to prosím znovu vysvětlit?“

Jakkoliv to zní strojeně, jakkoliv to zní divně, fakt to funguje. A proč? Protože v prvé řadě řekneš, že chyba je na tvé straně a následně dokonce požádáš o pomoc. Většina konfliktů vzniká nedorozuměním. A co je horší, v rámci konfliktu vzájemné nepochopení dost často eskaluje a nabaluje se na sebe. Nakonec z konfliktu jeden vycouvá, druhý má pocit, že zvítězil, ale pachuť nepříjemného zážitku zůstane.

Pokud ale jeden ze dvou znesvářených stran převezme zodpovědnost za komunikaci a pochopení, může i obecně znějící věta druhou stranu zastavit a donutit k zamyšlení, jestli ten druhý opravdu chápe to, co říká. A víš, co je na tom nejlepší? Oba získáte čas na oddych a uspořádání vlastních myšlenek.

Věta druhá: „Rozumím, že to pro tebe je těžké, jak ti můžu pomoci?“

Tentokrát vsadíš na to, že ten, kdo pomůže, budeš Ty. Pokud na Tebe někdo afektovaně vříská a spílá, že je na všechno sám a že každému je jedno, jak se zrovna cítí, tohle je podpásovka, která spolehlivě zastaví vodopád výčitek a eskalaci konfliktu. Prostě jen proto, že nabídneš pochopení a dokonce pomocnou ruku, donutíš protistranu zamyslet se nad tím, co právě potřebuje a co můžeš udělat Ty.

Důležité je dát protistraně prostor pro promyšlení odpovědi, trpělivě čekat a dát najevo skutečný zájem o řešení, které předloží. A nenech se zmást tím, že Ti odsekne, že nijak. Prostě počkej na další větu. Emoce opadnou a další rozhovor už bude věcný a klidný.

Věta třetí: „Vnímám Tvůj úhel pohledu, ale myslíš, že by jednorožci na Marsu souhlasili?“

Jasně, tohle se prostě nehodí vždycky. Z druhé strany, pokud jsi v konfliktu s parťákem, se kterým je jindy čas naprosto v pořádku, respektujete se navzájem, ale teď se vám stala nemilá věc, kdy nejste schopni vnímat to, co říká ten druhý, je tohle naprostá bomba. Ale důležité je, aby byla přednesena s ledově klidným, vážným hlasem a kamennou tváří. Asi se začnete smát. Oba. Ale zaručeně to zastaví konflikt, ochladí emoce a můžete se problém podívat i z další strany, než jsou ty dvě vaše. Z nezaujatého úhlu pohledu marsovských jednorožců.

Dnešním článkem jsem chtěl trošku odlehčit náročná témata, která jsem otevíral v posledních týdnech. Ale taky poskytnout alespoň trochu jasný návod, jak pár jednoduchých slov může pomoci zabrzdit konflikt. Možná si nezapamatuješ všechny tři věty, ale třeba přijde okamžik, kdy si alespoň na jednu z nich vzpomeneš.

A jestli už Ti nějaký konflikt přes hlavu přerostl, dej vědět a zamyslíme se nad tím, jak to vnímají třeba hroši na Jupiteru!

PS: V mezičase budu rád za tip, co funguje na zastavení konfliktu Tobě!

10 minut ke změně

Každou neděli zdarma do e-mailu jedna malá inspirace k velké životní změně.
A od pondělí se do toho můžeš pustit.

  Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Komentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *