Nahrávání

 

Někdo si ze mne utahuje – co mám dělat?

Když si z vás někdo utahuje, když si někdo zvyšuje svůj kredit na náš účet. Asi všichni známe tuhle situaci. Kolega, který si nás veřejně dobírá pro naše zkušenosti. Kamarád, který se baví nad naší fyzickou zdatností. Bratr, který veřejně pere špinavé prádlo minulosti. Vlastně se nic nestalo, všichni se dobře baví a nikdo nechápe, že ostrá jehla píchne u srdce.

Co se stalo?

Je důležité, abyste správně vyhodnotili situaci. Pokud posměváčka dobře znáte, asi dokážete vyhodnotit, jestli se opravdu posmívá, nebo jen řekl něco, co ani říci nechtěl. Možná to může být i trochu vaše vina, protože jen vrací něco, co jste udělali jemu. Jízlivost, sarkasmus, ironie dost často mají společný jmenovatel a tím může být určitá chuť po pomstě. A pokud jej neznáte, je potřeba vyhodnotit, zda současná situace není jen jeho řešení pro zajištění lepšího postavení vůči okolí.

Co s tím?

Nejjistějším řešením je ignorování narážky. Pokud vás chce skutečně před okolím shodit, pevný postoj a mlčení bez reakce neposkytne zadostiučinění a další munici pro konfrontaci. Udržet se ale lidově řečeno „na uzdě“ není právě jednoduché. Nebojte se trénovat, každá zkušenost se počítá. Všechno má ale svou mez a pokud ani okázalé ignorování nepomáhá, reagujte. Bez emocí, konstruktivně. Neobhajujte se, ale důsledně řekněte, že je vám situace nepříjemná a že si tento styl konverzace nepřejete.

A jak pomůže kouč? Mohu pomoci třeba tím, že spolu objevíme důvody, proč se váš trapitel takto chová. Můžeme spolu nahlédnout do situací, které se staly a promyslet reakci, která by byla vhodnější, objevit cestu, kterou se chcete vy ubírat.

Jsem tu pro vás. A mezitím mi můžete do komentářů dát vědět, kdo a jak si z vás naposledy utahoval.

Přidej odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označená *