Nahrávání

 

Potřebuju parťáka

Stalo se mi na koučování, že po skončení a závěrečném loučení mi klient řekl, že by měl ještě existovat parťák – někdo, kdo by ho hlídal a doslova „kopal“ do toho, co si předsevzal. Někdo, komu bude skládat účty v podobě dosaženého pokroku a co pro pokrok udělal. Zajímavé je, že tenhle koncept vlastně není nic neznámého.

Jsem parťák, jsem Buddy

Koncept parťáka – Buddyho, je to jednoduchý, ale velmi efektivní přístup k učení a rozvíjení sebe sama. Představ si, že máš parťáka (anglicky buddy) který ti pomáhá a podporuje tě v různých aktivitách – Tvých cílech. Někdo, komu skládáš účty ve smyslu toho, co jsi pro svůj postup udělal. Tento přístup se často používá ve školách, firmách nebo v komunitách k podpoře učení a osobního rozvoje.

Jak funguje koncept Buddy?

Partnerství

  • Dva lidé se spojí jako “buddies”. Mohou to být studenti, kolegové nebo členové nějaké komunity.
  • Tito dva lidé si navzájem pomáhají, podporují se a učí se od sebe.

Podpora a motivace

  • Buddies se vzájemně podporují a motivují. Pokud má jeden z nich problém nebo těžkost, druhý mu může pomoci najít řešení.
  • Tato podpora může být emocionální, praktická nebo odborná.

Sdílení znalostí a dovedností

  • Každý buddy může mít různé dovednosti a znalosti, které si mohou navzájem předávat.
  • Například ve firmě může zkušenější zaměstnanec (mentor) pomáhat novému zaměstnanci (mentee) se zapracováním a rozvojem.

Společné cíle a učení

  • Buddies často pracují na společných cílech, což může být dokončení projektu, učení se nové dovednosti nebo zlepšení v nějaké oblasti.
  • Tento proces je oboustranný a obě strany se navzájem obohacují.

Jsem kouč, můžu být Buddy?

Potřebuješ tedy i někoho, kdo bude Tvůj pokrok „monitorovat“ a probírat s Tebou, co jsi pro sebe udělal? S kým budete mít intenzivní setkávání a bude se s Tebou radovat s každého úspěchu? Jedním slovem: nemůžu. Úkolem kouče není dohlížet nad realizací klientova akčního kroku. Jistěže se na dalším setkání zeptám, jak se Ti dařilo, co všechno jsi pro sebe udělal, ale kouč není klientovým buddym. Co ale můžeme, domluvit schůzku a zkusit se podívat do okolí a zdrojů, které by se buddym mohli stát. A třeba na to, jak budoucího parťáka oslovit!

Přidej odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označená *